Dieta na 14 dnia – przepisy

Zakochane bakłażany

Produkty:

1 duży bakłażan,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 pomidory,
sól morska,
gałązki świeżego lubczyku.

Przygotowanie:

Bakłażany pokroić na plastry, oprószyć solą, odstawić na kilka minut i odsączyć na ręczniku papierowym. Następnie plastry ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać oliwą, oprószyć solą morską. 2 pomidory pokroić w kostkę. Plastry bakłażana przełożyć gałązkami lubczyku i posypać kostkami pomidora, piec w piekarniku 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Krem z leśnych grzybów

Produkty:

300 g świeżych leśnych grzybów,
2 podudzia z kurczaka,
włoszczyzna do wywaru,
sól i pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskie,
pietruszka,
jogurt grecki do dekoracji.

Przygotowanie:

Ugotować bulion z warzywami i udkami kurczaka. W osobnym garnku gotować grzyby na minimalnej ilości wody przez około 10-15 minut. Gdy warzywa i kurczak będą już ugotowane, wyjąć udko, dodać grzyby z wywarem. Całość gotować kolejne 20-25 minut. Udko obrać z mięsa, dodać do zupy, odstawić do ostygnięcia i całość zmiksować blenderem. Podawać z łyżką jogurtu greckiego i pietruszką.

Zapiekanka z kurczakiem i dynią

Produkty:

garść leśnych grzybów,
garść świeżego szpinaku,
1 podwójna pierś z kurczaka,
sól morska, świeżo zmielony pieprz,
2 łyżki słodkiej papryki w proszku,
450 g upieczonej w piekarniku dyni (pokrojonej w kostki),
1 cebula,
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
1/3 cytryny,
czosnek,
serek homogenizowany lub jogurt grecki,

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić, namoczyć, i pokroić w paski. Szpinak umyć i obciąć tak, aby zostały same liście. Cebulę pokroić w piórka, dynię obrać i pokroić w kostkę. Grzyby i cebule po kolei podsmażyć na oliwie. Do szpinaku dodać 2 ząbki wyciśniętego czosnku, podsmażyć na oliwie i po zakończeniu smażenia dodać 2 łyżki serka lub jogurtu, tak aby się nie zważył.  Dynię piec w piekarniku, aż będzie miękka. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, papryką w proszku. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i smażyć piersi około 5-6 minut z każdej strony, aż się ładnie zarumienią. Do piersi dodać upieczoną dynię, grzyby, i cebulę, doprawić solą i pieprzem i podgrzewać razem przez około 2-3 minuty. Doprawić sokiem z cytryny, na koniec dodać szpinaki i wszystko razem wymieszać.

Placuszki ze słodką gruszką

Produkty:

2 twarde gruszki,
maliny lub porzeczki,
2 łyżki cukru trzcinowego,
1 łyżka budyniu waniliowego (bez cukru),
sok z połowy limonki,
1/2 szklanka wody,
Ciasto:
1/2 szklanki mąki razowej,
1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
szczypta proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Cukier skarmelizować w garnku, a następnie podlać 1/2 szklanki wody. Dodać gruszki i sok z 1/2 limonki. Wszystko wymieszać i gotować, aż owoce zmiękną, na końcu dodać maliny lub porzeczki. Łyżkę budyniu rozrobić w 20 ml wody i dodać do gruszek. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki ciasta wymieszać i smażyć niewielkie placuszki na patelni posmarowanej odrobiną oliwy. Placuszki podawać z gruszką.






Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.